northwest studio                                 



work      studio      news




northwest studio                                 








 

spring district pavilion





The Spring District, in Bellevue, Washington, used to be a 36-acre warehouse and distribution center. Grey metal warehouses with north facing sawtooth skylights, blocks-and-blocks of covered loading docks, and wide unmarked asphalt service roads.  It was utilitarian and sensible.  It was a distinctly American vernacular.

Today, warehouses are giving way to apartments, offices, and technology labs, and the expansive service roads are becoming a variegated network of new streets and public spaces.  Within this enormous urban landscape we were asked to create a tiny workhorse of a building for vital programs. Commuter bicycle facilities, transit operater facilities, retail spaces, restaurant spaces, and a public open space needed to fit into two-stories on one small and eccentrically shaped site located at the most visible threshold to the district.

We brought these very different programs together in a utilitarian and sensible building, using simple materials and the vernacular of a past era to shape identity for a future neighborhood.


We used a small building to shape identity for a giant district.







Location
Bellevue, Washington
Program
Architecture, Public Space
Size
16,300 sf
Client
Wright Runstad

Collaborators
Landscape Architect: FazioiAssociates
Structural Engineer: KPFF
Civil Engineering: JMJ Team
Mobility: Nelson Nygaard
Geotechnical: Hart Crowser
Lighting: PLS
Graphics: Olive Design Studio
Visualization: Studio 216
General Contractor: Foushee





northwest studio  architects urban designers

1205 e pike street, 2f
Seattle, WA 98122

studio@northweststudio.com
206.788.8155

Linkedin, Instagram