northwest studio                                 



work      studio      news




northwest studio                                 








 

redmond house





Redmond, Washington, is focused on the great outdoors, and that character successfully attracts new residents.  The verdant landscape and moderate Pacific Northwest climate are the common spaces that potential new tenants value.  What new tenants don’t value, are high common charges.

The largest energy consumer in most midrise, multifamily, buildings, are the heating, cooling, and ventilation systems.  Enclosed common lobbies, corridors, and parking garages gobble up energy, which means that a large portion of a building’s utility bill- and a tenant’s common charge, is attributable to rarely occupied space.

When we were asked to design a new building that would feel perfectly at home in Redmond, and be affordable to own and operate, we decided to turn the building inside out.  

We opened the lobbies, bike storage, corridors, and parking garage to the outdoors, eliminating their need for mechanical ventilation, and designed private covered outdoor spaces for each apartment.  The resulting architecture is inextricable from its environment.  And it costs less to build.  And it costs less to operate.


We used the great outdoors to advance a more relevant indoors.





Location
Redmond, Washington
Program
Architecture, Public Space
Size
65,000 gsf
Client
TS, LLC

Collaborators
Real Estate Advisor: Heartland
Landscape Architect: SiteWorkshop
Structural Engineer: DCI
Building Systems: PAE
Civil Engineering: KPFF
Environmental: Terracon
Survey: Dowl
Geotech: Associated Earth Sciences
Preconstruction: Charter Construction





northwest studio  architects urban designers

1205 e pike street, 2f
Seattle, WA 98122

studio@northweststudio.com
206.788.8155

Linkedin, Instagram